Skimmelsvamp kan være farligt for din helbred og sundhed

Skimmelsvamp kan være farligt for din helbred og sundhed
Skimmelsvamp kan være farligt for din helbred og sundhed

Skimmelsvamp i indendørs miljøer

Skimmelsvampe er overalt, og vi indånder tusindvis af sporer hver dag. Der er en normal flora både inde og ude, men mængden af sporer varierer lidt over forskellige årstider. I slutningen af sommeren og begyndelsen af efteråret blomstrer skimmelsvampene, da planterne nedbrydes. Det er helt normalt og forårsager ikke sygdom.

I indemiljøet kan man støde på mange forskellige mikroorganismer, såsom bakterier, streptomyces (lugter af gammel kælder), amøber, mider, rådsvampe og skimmelsvamp. Denne artikel har fokus på skimmelsvamp og hvor farligt det kan være for sin helbred eller sundhed. 

Hvis vi ikke taler om normal variation og forekomst af svamp, taler vi om mikrobiel skade. Mikrobiel skade er, når der vokser skimmelsvamp på materialer i en bygning. Det kan være aktivt (vådt), nogle gange lugter det, men det kan også være en tør inaktiv læsion. Det er stadig en skade. Man kan forestille sig en mumificeret krop. Det er tørt, men det er der stadig. Immunsystemet er heller ikke ligeglad med, om en mikrobiel skade er udtørret, men reagerer uanset. 

Sundhedsstyrelsen har det nationale ansvar for folkesundheds spørgsmål. Sundhedsstyrelsens mission er blandt andet at fremme et godt og ligeværdigt helbred og forebygge sygdomme og skader, her af om skimmelsvamp er farligt. En vigtig opgave er at producere og udbrede videnskabeligt funderet viden, der fremmer sundheden og forebygger sygdomme og skader. I samarbejde med andre aktører producerer Sundhedsstyrelsen grundlag for ret viden.

Traditionelt beskæftiger sig med sundhed og fødevareindustrien, men der mangler tilsvarende forskning for indemiljøet. Vi ved dog, at personer med svært kompromitterede immunforsvar er særligt modtagelige. Der kan du finde skimmelsvamp i blodet og endda vækst i lungerne. Man kan ikke sammenligne skimmelsvamp i indemiljøet med fødevareindustriens, da der er andre svampe og dermed andre skimmelsvampegifte. Inhalering af skimmelsvamp toksiner er mere giftigt eller farligt end at spise det.

Er skimmelsvamp farligt?

Langt de fleste typer af skimmelsvampe er ikke akut farlige, men skimmel udgør en sundhedsrisiko i det de forringer indeklimaet, og man kan opleve at føle sig ”kronisk syg”. 

De fleste skimmelsvampe er lugtfri og derfor bliver de sjældent opdaget. Hvis du er i tvivl om der er sort skimmelsvamp hos dig så anbefaler vi at hyrer et firma til skimmelsvamp fjernelse

Fugtskadet materiale er normalt organisk materiale, da skimmelsvampen har brug for en kulstofkilde. Eksempler på sådanne materialer kan være papir, pap, lim (f.eks. linoleumstæpper), træ, træfiberplader, masonit, vandbaseret maling, puds med cellulosederivater og kulfiber. Den kan dog vokse på hvad som helst, for intet materiale er sterilt. Det betyder, at der endda kan opstå skimmelsvamp på beton, fliser og sten. Alt bliver simpelthen beskidt med tiden.

Der er cirka 250.000-320.000 arter af skimmelsvampe. De er meget forskellige fra hinanden og har forskellige egenskaber. Fælles for dem er dog, at de er helt afhængige af fugt. Hvis det er tørt, vokser det ikke. Der vokser ofte skimmelsvamp inde i konstruktionen, da kondenspunktet ender inde i væggen i vores klima og som følge af den måde, vi bygger huse på. I andre lande med f.eks. Middelhavsklima, skimmelvækst ses oftere på vægge og overflader. Nogle gange lugter det, nogle gange gør det ikke. 

Hvordan er skimmelsvamp farligt og dårligt for sundheden?

Skimmelsvampene producerer gifte, mykotoksiner, for at undgå konkurrence og producerer skimmelgifte (mykotoksiner). Sporerne er svampens frø, der falder ned på fugtigt materiale, hyfer vokser ud og danner et stort netværk kaldet mycelium.

I myceliet vokser nye små hyfer op, som danner nye farlige sporer, som flyver væk og lander på fugtigt materiale, hvor de fortsætter med at vokse. Når man tæller svampe, tæller man sporer. Men der frigives også små partikler – mykotoksiner, fra svampekroppen eller myceliet. Disse partikler er op til 400-500 gange flere end sporerne. De er meget mindre, mere flygtige, bliver i luften i længere tid og trænger længere ned i lungerne.

Det er først, når svampen har sporer, at den bliver farvet. Hvis du for eksempel har spist brød, der smager dårligt, men intet er synligt, så har du sandsynligvis spist skimmelsvamp uden sporer. Dagen efter kan brødet have fået farve, det vil sige svampen har fået sporer. Skimmelsvamp kan dog ikke kategoriseres ud fra farve. En svamp kan have forskellige farver alt efter hvor den vokser, hvor meget vand der er og hvad der er i materialet den vokser på. Så der er ikke noget der hedder sort skimmel.

Hovedprincip for spredning af mikroorganismer til indemiljøet:

– Hvis det er tørt, vokser det ikke.
– Skimmelsvamp breder sig med partikler, beskytter man sig mod partikler, beskytter man sig mod skimmelsvampen.
– Støv i sig selv er ikke godt at indånde.

Karakteristisk for skimmelsvampegifte – mykotoksiner, er, at de er giftige allerede i meget små mængder. 

Skimmelsvamp kan være farligt for din helbred og sundhed

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Du kan ikke kategorisere skimmelsvamp efter farve – der er ikke noget, der hedder sort skimmel. Hvis du ser svamp vokse i huset eller i lejligheden, kan du gå ud fra, at der også er giftstoffer. Med hjælp af ventilation kan du behandle skimmelsvamp. 

Forskellige svampe i indemiljøet producerer lidt forskellige skimmelgifte, giftstofferne er ofte ret stærke og der er rigtig mange af dem. En svamp kan producere mange forskellige toksiner og en gift kan produceres af mange forskellige svampe. Der produceres med andre ord rigtig mange biologisk aktive stoffer i tilfælde af fugtskader. Konkurrence mellem forskellige svampe påvirker også, og en svamp kan slå produktionen til og fra afhængigt af miljøfaktorer. 

Hvorfor skimmelsvamp producerer gift er fordi de vil undgå konkurrence og dermed slå andre arter ud. De eliminerer dermed al modstand. Når mikroorganismer forsøger at dræbe andre bakterier, kan det være nyttigt (tænk antibiotika). Men når de forsøger at dræbe svampe, bliver det problematisk, fordi svampens celler ligner vores celler. Det, der er giftigt for svampens celler, er også giftigt for vores celler. Det gælder også rengøringsmidler.

Forskellige skimmel toksiner har forskellige toksiske virkninger. En enkelt svamp kan producere 200-300 forskellige aktive stoffer. Forskellige typer toksiner giver forskellige virkninger. Eksempler på, hvilken slags giftighed et stof kan have, er

– Cytotoksisk (dræber celler)
– Neurotoksisk (påvirker nerveceller)
– Betændelsesfremkaldende og at de starter inflammatoriske processer
– Kræftfremkaldende
– Nefrotoksisk (slår nyrerne)
– Immunmodulerende (driver immunsystemet i forskellige retninger og stikker i forskellige mekanismer)

Primære målorganer er lever, nyrer, dvs. rensesystem, lunger og også nerve-, hormon- og immunsystemer.

Hvis du ser skader i indemiljøet, kan du gå ud fra, at der også er giftstoffer. De findes både i sporerne og i de partikler, der kommer fra svampemyceliet. De er giftige i små mængder og udviser synergistiske effekter, dvs. forstærker hinanden. Både skimmelgifte ind imellem, men også mellem svampe og endotoksiner.

Vi ved ikke alt om, hvorvidt og hvordan det påvirker os. Det er et spørgsmål om dosering. I høje nok mængder er det giftigt, men i indendørs miljøer finder vi normalt lave niveauer. Der er også forskel på, om man får meget på én gang, og om man får lidt over en længere periode. Og vi har forskellige følsomheder.

Hvordan det bliver taget hånd om af vores stofskifte, påvirker også. Et enkelt lille stof kan ikke forklare en giftig effekt, men det er et spørgsmål om, hvad vi i dag kan måle, er selve toppen af et stort isbjerg. Vi har ikke målemetoder til alle disse emner. Det, vi kan måle, er meget få af en formentlig stor mængde stoffer. Hvordan de interagerer med hinanden, påvirker cocktaileffekten med partikler og kemiske stoffer.

Sporerne i skimmelsvampen er designet til at overleve og er derfor farlig

Sporer overlever i lang tid, fordi de er designet til at overleve, de tåler blandt andet dehydrering og kemiske påvirkninger.

At indånde skimmelsvampegifte er mere farlig end at spise det, for når du spiser skimmelsvampegifte, passerer det gennem hele fordøjelsessystemet og gennem vores rensesystem. Når vi indånder skimmelsvampegifte, går det direkte til alle kroppens organer, ufiltreret. Det er også svært at forske på mennesker, men på marsvin er der set en effekt på 30 gange mere giftig, hvis man indånder skimmelsvampegifte i forhold til at spise dem.

 

Hygiejnisk skimmelsvamp er ikke farligt

Sort skimmelsvamp i flisefugerne eller såkaldt “hygiejnisk skimmelsvamp” har at gøre med, hvordan du plejer boligen, og hvordan du plejer overflader. Gør du dette og har god ventilation, vokser der ikke skimmelsvamp. Det er ikke tegn på byggetekniske fejl, men er et spørgsmål om hygiejne eller ventilation.

Skimmelsvamp sundhed og helbredsmæssige symptomer

Almindelige symptomer og helbredsproblemer i som har med skimmel at gøre er irritation i øjne, næse, svælg, hæshed, svimmelhed, hovedpine og træthed. Det er ret generelle symptomer, som du kan have hver dag uden rigtig at vide, hvor de kommer fra. Astma og hoste kan også være et symptom fra skimmelsvamp. 

De fleste mennesker har helbred problemer og er ramt af farlig skimmelsvampe er folk der bor i huse bygget mellem 1940 og 1970. Den højeste procentdel af dem med problemer bor i etageejendomme. Og den mindste andel af dem, der har problemer, bor i parcelhuse (gælder også ejerlejligheder). Selvom der er kendte skader, vil du måske ikke fortælle om det, når du ejer boligen.

Det kan være godt at vide at sommerhuslugten kan skyldes farlig skimmelsvamp og skimmelsvamp kan begynde at vokse på få dage.

Hvor lang tid det tager for skimmelsvamp at begynde at vokse, efter der er sket fugtskader, afhænger af en række forskellige faktorer. Ifølge beregningsprogrammer for, hvor hurtigt hyferne begynder at stikke ud, taler vi om dage. Men inden for et par uger kan du have konstateret skimmelskader. Derfor er det vigtigt at handle med det samme, da man på kort tid kan få kæmpe problemer med store omkostninger.

Hvis du er ramt af skimmel så lej affugter, hurtigst muligt

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie policy

Gennem at besøge seneste-nyt.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.